Testépítő & fitness blog

Sziasztok! Ezen a blogon az egészséges táplálkozásról, a helyes edzésről, a kiegészítők használatáról, tippekről-trükkökről olvashattok. Igyekszem megosztani veletek mindent amit erről a sportról és életvitelről tudni érdemes, remélve, hogy ebből Ti is motivációt meríthettek a mindennapjaitok során.

Facebook

A fogyásról!

2013.05.01. 16:26 J Bravo

Sziasztok!

Ismét jelentkezem. Ahogy azt megígértem korábban, ma egy sokak által várt és aktuális témáról fogok beszélni, ez pedig nem más mint a fogyás. A fogyás/zsírégetés az a cél amit a legtöbb ember kitűz maga elé és megpróbálja elérni remélhetőleg bármi áron.

Először is azt szeretném tisztázni, hogy csodaszerek és csoda módszerek nem léteznek! Nincs olyan bogyó, kapszula, pirula, gyógyszer, drog, gyógynövény vagy bármi más amitől lefogynál. Nem tudod azzal eltüntetni a zsírt a hasadról, combodról vagy bárhonnan, hogy a 2 szelet csokitorta után beveszel egy csodabogyót és másnap te vagy a terminátor. Aki ilyet kínál az csak a pénzedet akarja, ezt jobb ha most elfogadod. Én nem kínálok Neked ilyen csodaszereket százezer forintokért, ha ilyet keresel akkor jobb ha eltűnsz innen! Komolyan mondom, ha lusta vagy, nincs akaraterőd és neked büdös a munka akkor kerüld el ezt az oldalt jó messzire! Ha mégis úgy döntesz hogy maradsz, akkor már meg is tetted az első lépést álmaid külseje felé.

Zsírégető készítmények léteznek, de ez meg ne tévesszen senkit. Például itt egy Scitec zsírégető. Igazából az elnevezés a rossz, ugyanis ezek nem zsírt égetnek, hanem az anyagcserét turbózzák fel. Magyarul a szervezet több energiát használ fel az egész nap során, így a megfelelő étrend és edzés mellett fejti ki az igazi hatását, tehát ez csak egy plusz segédeszköz a diéta mellé.

Ahhoz hogy csökkentsd a testzsírszázalékodat, tehát fogyj, 3 dologra lesz szükséged. Diéta, edzés és kardió. A többi csak körítés. Használhatsz természetesen mást is, de amíg ez a 3 tényező nincs tökéletesen felépítve, addig minden más csak felesleges erőfeszítés és kidobott pénz. 

1. A diéta:

Az étrend alapjairól itt olvashatsz, ezek tudatában már össze is tudod állítani az étrendedet. A tömegnövelő étrendhez teljesen hasonló lesz ez is, azt itt megnézheted, csak pár szabály változik. Először is kerüljük a cukros és lisztes ételeket, konkrétan SEMMI ilyesmit nem szabad enni. A gyümölcsökkel is vigyázzunk, csak mértékkel együnk.
A fehérjebevitelünk legyen kb 2g/tskg, ezzel tudjuk megóvni már meglévő izomzatunk elvesztését. Szénhidrátbevitel testalkattól függően legyen 2-3g/tskg között, értelemszerűen minél hajlamosabb valaki a hízásra, annál kevesebb szénhidrátot vigyen be.
A zsírbevitel maradjon 0,5g/tskg körül, természetesen csak telítetlen zsírokból vigyük ezt be.
Ezek azok az adatok amivel számolnunk kell, sajnos ennél részletesebben nem tudom leírni, ugyanis az étrend rengeteg dolog függvénye (magasság, életkor, testsúly, testzsírszázalék, munkavégzés, napi rutin, testalkat...), így ezt csak személyesen lehet megállapítani.
Ha az étrend rendben van és be is tartod nap mint nap, akkor a nehezén már túl vagy.

Hatalmas hiba szokott lenni a "diétázók" esetében amikor azt hiszik, hogy a diéta arról szól, hogy nem ehet szinte semmit pár hétig és így majd lefogy. Ez egy HATALMAS tévedés. Aki koplal 1-2 hétig (tovább úgy sem bírja), annak a testében egy olyan ösztön indul be amit túlélési ösztönnek is nevezünk. A kevés tápanyag miatt a tested úgymond bepánikol, azt hiszi veszélyben vagy és nem jutsz elég táplálékhoz, ennek következményeképpen pedig egyből raktározni kezd amint egy kicsivel többet eszel. Magyarul ha vége a "diétának" a test elkezd raktározni, így gyakran kétszer annyi zsírt is felszed az ember mint amennyit leadott.
Éppen ezért a diéta a kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozásról szól.



2. Az edzés:

A konditermi súlyzós edzést sokan elfelejtik a diéta során, hiszen ők csak fogyni szeretnének. De gondolj csak bele, ledobsz mondjuk 20 kg-t... és utána mi van? Úgy nézel ki a régi ruháidban mint egy kisgyerek az apja pólójában. Egyszerűen nem marad rajtad semmi. Ezért kell a súlyzós edzés, ezért kell az izmot is építeni és formálni, mert a fogyás után az izom lesz az ami meghatározza a test alakját. Ha nem akarsz csont és bőr lenni, súlyzós edzést is végezned kell heti 3-4 alkalommal. Erről itt olvashatsz.
Diéta során sincs semmi különös edzés, ugyanaz az edzésterv tökéletes lesz amit eddig követtél, és igyekezz minél szabályosabban edzeni.

 



3. A kardió:

Pontosabban aerob. Diéta során a kardiót (magas pulzustartományú mozgás) csak a haladók engedhetik meg maguknak. Neked tökéletes lesz az aerob mozgás, azaz séta vagy lassú bicaj. Lényeg a monotonitás és a 120-130 körüli pulzus. Az aerob edzés legyen legalább fél órás, és nagyon fontos hogy végig ugyan azzal a sebességgel végezzük. Edzések után vagy reggelente legalább 2-3 alkalommal iktassuk be a heti rutinba.

Ha mindennel megvagy már nincs más hátra, mint figyelgetni a tükröt és a mérleget. Ha mindent jól csinálsz és jól számoltál, akkor a heti 0,5-1 kg fogyás a reális. Ha ennél kevesebb akkor csökkentsd a szénhidrát mennyiségét egy kicsivel, ha ennél több akkor pedig növeld azt meg. Hidd el, már 2 hét után látni fogod magadon az eredményt. 

Sokaknak sikerült már, hidd el Neked is sikerülni fog!

Szólj hozzá!

Címkék: edzés motiváció életmód diéta fogyás zsírégetés bodybuilding tápanyag étrend szénhidrát zsírégető

A bejegyzés trackback címe:

https://wtfbodybuilding.blog.hu/api/trackback/id/tr235252618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása